Van niets iets maken……              

Toon en Franka een creatief stel tuiniert als sinds zo’n 15 jaar op de tuin. Begonnen met een lapje grond van 300 m2 waar al snel een huisje en kas op verrezen. Dit allemaal gemaakt door Toon zelf met afvalhout her en der bij elkaar gesprokkeld op voornamelijk  industrieterrein de Vaart. Overal heeft Toon z’n adresjes en maken gever en ontvanger dankbaar gebruik van ruilhandel. Tegenover een partij resthout staat een appeltaartje een traytje bier of groenten uit eigen tuin. En wat er vervolgens allemaal uit het brein ontspruit wordt met de handen gemaakt. Vindingrijk is op deze man van toepassing.

Franka, bedreven in het bloemschikken, kweekt eenjarige zaden in de kas op tot snijbloemen die weer dienst doen in de meest mooie bloemcreaties. Tijdens tuindiensten vinden we vaak schikkingen van haar hand terug op de picknick tafels bij de blokhut. Elke keer weer verrassend; van een uitbundige kleurrijke bos zonnebloemen in de zomer tot smaakvolle boeketjes najaarsbloemen in de herfst. Zo kleurrijk als Franka zelf, is haar werk. Maar ook het maken van jam vindt ze een leuke bezigheid. Zo staat er in de zomermaanden voor het huis -onder een gezellig parasolletje- een tafeltje met jam in de combinaties zwarte bessen met bramen en rabarber met aardbeien. Vaste klanten weten het adresje inmiddels te vinden. Dit jaar worden er kleine boeketjes bloemen van eigen kweek aan het assortiment toegevoegd. Zo zit ook Franka altijd vol ideeën.

Zoon Igor en dochter Melanie hebben op hun beurt ook een dosis creativiteit en vindingrijkheid meegekregen van hun ouders. Zo houdt Igor zich bezig met bushcraft; survivallen in de natuur, maar ook met tatoeëren en graveren. Melanie heeft tijdens haar werk in de kinderopvang ook dankbaar gebruik gemaakt van haar vaders expertise. Met kinderen tot 4 jaar kwam ze op gezette tijden in het seizoen op de tuin langs voor een lesje natuur. Zo liet Toon ze wormen zoeken voor de kippen, mochten ze proeven van allerlei groenten en fruit zoals radijsjes worteltjes, appels en peren. Ook liet Toon ze kennismaken met de groei van walnoten en natuurlijk moesten ze ook gekraakt en geproefd worden. De begeleiding die op deze uitjes mee was vond het net zo mooi en leerden ook weer bij. Een glaasje limonade en het feest was compleet. Na afloop kreeg Toon als dank geplastificeerde placemats met daarop de dag met foto’s in beeld gebracht. 

Ook op de school van de kleinkinderen - tijdens het schrijven van dit artikel 14 en 11 jaar oud- bieden Toon en Franka een helpende hand. Creativiteit blijft niet lang onopgemerkt en scholen maken hier graag gebruik van. Zo heeft Toon in de klas al eens met een partij meegenomen hout de kinderen de vaardigheid van het timmeren bij gebracht.

Kenmerkend is ook het blauwe busje van dit paar waar zowel dochter met kinderen als ouders zelf heerlijk vakantie mee vieren. Toeren door Europa en op verschillende plekken de omgeving verkennen. Met de meegenomen fietsen de kleinere plaatsjes bezoeken en het contact leggen met de plaatselijke bevolking. Hier kan vervolgens voor een habbekrats een koud biertje gedronken  worden of genoten worden van lekkere sardientjes. Het fietsen is Franka en Toon niet vreemd, aangezien ze altijd al sportieve fietsvakanties hebben gehouden waarbij ze bepakt en bezakt door landen als Portugal en Zwitserland zijn gefietst. Met zo weinig mogelijk middelen genieten van het buiten zijn. En dat niet alleen tijdens vakanties genoten wordt maar vooral door het jaar heen van de tuin en de oogst bewijst onderstaand recept:

 Lekkere boerenkool stamppot volgens Toon en Franka:

Volgens dochter Melanie; die met de kinderen vaak een hapje mee eet, haalt de boerenkoolstamppot van haar moeder het niet bij haar eigen.

 Ingrediënten:

Boerenkool
Aardappelen
Champignons
Bakvet
Bloem
Half bouillonblokje
Augurkenzuur
Marmite

Een moestuin kan in de wintermaanden en het vroege voorjaar veel oogst geven door wintergroenten te verbouwen zoals boerenkool (paarse en groene), spruiten, aardperen en bloemkool, pastinaak, schorseneren, prei winterpostelein en veldsla.  Franka maakt een gewone boerenkoolstamp bijzonder door een
scheut augurkenzuur en marmite  eraan toe te voegen.